5.05.2012 г.

Eddie Vedder - Guaranteed...



Поставен на колене няма как да си свободен,
Вдигайки празна чаша, си мисля без глас.
На всяко място, където отивам, откривам себе си и дишам свободно.
Омагьосани кръгове поглъщат хората.
През половината си живот казват:
„Лека нощ” на съпруги, които не познават.

Умът ми е пълен с въпроси, а отговорите са в душата ми.
И така продължавам.
Не идвай по-близо или ще трябва да си замина.
Единственото, което ме привлича са местата, където не съм бил.
Но ако някога е имало някой, който да ме задържи у дома,
то това си ти.

Всичко, които срещам по пътя си, живеещи в клетките, които са си купили,
Се чудят на мен и моето странстване, но аз никога не съм това, което си мислят.
Аз си имам моите причини, но съм честен със себе си и съм жив.
Усещам вятъра в косите си, навсякъде около мен.
В душата ми има път, който чезне зад хоризонта.

Късно вечер чувам как дърветата пеят с гласа на мъртвите над мен.
Остави ме сам да избера пътя си.
Гледай на мен като на сателит, постоянно обикалящ.
Познавах всички правила, но правилата не ме познаваха.
В това съм сигурен.


Eddie Vedder - Guaranteed


Хората...



Хората, както и целия ни заобикалящ свят постоянно ни предават послания, съзнателно или не. Дори до теб да има маса с глупци - наостри уши, някой може да каже нещо мъдро, което другите биха пренебрегнали.

Човек трябва да е отворен към света и неговите елементи.


4.05.2012 г.

Можеш...


Можеш да бъдеш много добър.
Можеш да бъдеш много лош.
Можеш да си и да не си ти.
Можеш да можеш, да искаш, да имаш и да даваш.
Хората около теб те правят такъв какъвто си.


Притча за Усмивката...


Далеч, далеч във времето, имало една Усмивка.Тя обичала всички и Смеха, и Сълзата, и Яда, и Начумереността и дори своята доведена сестра Неискрената усмивка. По цял ден Усмивката се разхождала напред-назад по релефната бяла повърхност в търсене на приятели. Опитвала се да бъде колкото се може по-очарователна, за да направи света по-добър. Случвало се да се спъне в някой студен камък и да падне, но веднага възвръщала силите си. Нейният най-добър приятел бил Смехът. Повече от всичко обичала да се забавляват заедно. Голяма веселба наставало, когато ту единият се правил на другият, ту другият на първия...

Усмивката била известна с това, че се опитвала до промени всички към по-добро. Един ден нейната приятелка Сълзата била много тъжна, толкова тъжна, че при нея се били събрали всички да я успокояват - Тъгата, Мъката и Разочарованието, та дори и Самотата. Никой не съумял да я спре да пръска навсякъде със своята мокра перелина. Тогава дошла Усмивката. Не направила кой знае какво, просто я целунала. Оказало се, че Сълзата имало нужда точно от това - приятелска целувка. Оттогава, винаги, когато Сълзата се почувствала безпомощна се обръщала към Усмивката и заедно превръщали сивотата на лицето в красива сцена, на която се събирали всички. Редовните посетители били Шегата, Закачката и разбира се, Смехът. 

Всичко около Усмивката било прекрасно. Нейната красота заслепявала всички. Най-щастлива, цяла и завършена се чувствала в компанията на други усмивки. Тогава бил нейният Рай. Но един ден Усмивката изчезнала. Никой не разбрал какво се е случило. Едни казвали, че била отвлечена от Завистта, други от Омразата, трети пък твърдели, че тя никога не е съществувала, било плод на въображението им. С нейното изчезване, всичко се превърнало в една непрогледна нощ. На нейно място застанала нейната сестра Неискрената усмивка. Тя заповядала всички да променят имената си. Така се появил Фалшивият смях, Фалшивата тъга, Фалшивият яд и т.н. Светът се превърнал във Фалшификация и вече нищо не било както преди. Само Усмивката можела да сложи край на всичкото това нещастие по света, но нея я нямало. Оттогава много от нас търсят тази загубена усмивка. Опитват се да я открият върху лицето на приятелите си, зад маската на актьора, на улицата или на работа. Малко са тези, които са съумяват да я преоткрият и запазят, а истински щастливи са тези, които са успели да спечелят на своя страна и други усмивки.

Истината е само една - Усмивката ще спаси света!

3.05.2012 г.

...


"Не е важно какъв си - важното е да си добър човек!"


The world...


The world is in deep trouble, from top to bottom.
But it can be swiftly healed by the balm of Love.