25.01.2014 г.


"Алиса се разсмя:
- Няма смисъл да опитвам - рече тя. - Човек не може да вярва в невъзможни неща.
- Струва ми се, че нямаш много опит в тези неща - отвърна Кралицата. - Когато бях на твоите години,всеки ден се упражнявах по половин час. Понякога се случваше да повярвам в цели шест невъзможни неща още преди закуска."

"Алиса в огледалния свят" - Луис Карол

Какво научих за желанията?


"За мен не е необичайно да оставам сам вкъщи продължително време. Имам доста лесен достъп до всички места в къщата и мога сам да се грижа за основните си нужди. Но когато нещо се обърка, няма кой да ми помогне.

Един ден бях малко гладен и знаех, че имам пликче с гевречета в чекмеджето със закуски, затова се отправих към кухнята. Чекмеджето е на около четиридесет и пет сантиметра по количката. Трябваше да се наведа, за да го отворя. Като се наведох на една страна, с възглавничката на дланта си успях да подхвана пликчето и да го плъзна нагоре по крака си. Точно преди да го докарам до скута си, то падна и гевречетата се пръснаха по пода.
Какво да сторя? Колкото повече гледах гевречетата, толкова повече огладнявах. Сестрата щеше да дойде чак след няколко часа. Междувременно нямаше никакъв начин да вдигна пакетчето от пода.
Отначало изгладнях като вълк и ми се струваше, че няма да оцелея още два часа, без да хапна. После се вбесих на тази неправда и унижение... което отприщи пътя на самосъжалението. Тогава ми хрумна: това, което изпитвах, бе по=силно от какъвто и да е действителен глад. Това беше емоцията на желанието. Седях в кухнята, гледах гевречетата по пода и "виждах" как емоцията танцува между стомаха и съзнанието ми.

Преди десетина години препрочетох "Сидхарта" на Херман Хесе, една книга, която за първи път бях чел като млад.
Хесе предлага приблизително следната интерпретация на пробуждането на Буда. Буда бил роден като принц, обграден с нежни грижи. Един ден се разхождал около двореца и междувременно открил дълбините на човешкото страдание. Бил така потресен от преживяното, че решил да посвети живота си на разбирането на това страдане и на намирането на начин то да бъде облекчено.
За да постигне просветление, Буда живял с различни групи хора с авторитет на мъдреци. Сред тях имало отшелници, хора, които смятали, че просветлението идва от лишението. В преследване на така жадуваното просветление те се лишавали от храна, сън  други неща, които повечето от нас смятат за основни.
Когато прочетох "Сидхарта" за първи път, много размишлявах каква ли е стойността на това самоналожено страдание. Дори когато я препрочетох години по-късно, отново не успях да разбера. Но онзи ден в кухнята ми стана ясно. Целта на лишението е да се научим как да се справяме с желанието.

Какво имам предвид?
Всеки ден в кабинета си виждам хора, които искат нещо, което нямат. (Предполагам, че ако не са искали, изобщо нямаше да ми се обадят.) Много хора говорят пред мен за желанието си да бъдат нещо различно от това, което са. Чувам съпрузи, които искат повече секс, и съпруги, които искат повече любов. Чувам как една млада жена ми казва колко много иска майка й да отстоява себе си пред властния й баща. В друг сеанс чувам как един баща иска синът му да се старае повече и да се представя по-добре. И всички, които са преживели травма или загуба, ми казват, че искат онова, което са имали вчера.

След катастрофата единственото,което исках, беше да ходя. Не стана. После исках само да имам сетивност. Не. След това исках само да мога на си движа пръстите. И това не бе измежду раздадените ми карти. Сведох желанията си до това, да мога сам на пикая. И знаете ли какво? И това не стана.
Сигурно съм решил, че ако желанията ми са по-малки, имам по-голям шанс да получа някое от тях. Но не, не получавах никое от нещата, които желаех.
Затова разбирам, когато съпругата на един алкохолик ми казва: "Дори не го моля да спре да пие. Единственото, което искам от него, е да не разбива колата. Това е всичко! Струва ми се разумно."
Разбира се, че е разумно. Това е една съвсем скромна молба. Но докато съпругът й пие и има достъп до колата, разумното й желание сигурно никога няма да се осъществи. 

Често питам хората какво искат. Списъкът е доста дълъг. После ги моля да си представят живота, без да получат никое от нещата от списъка. Това, естествено, е кошмарът на всеки човек. Мнозина се разгневяват, само като чуят въпроса. 
Понякога, когато приключат с изброяването на нещата, които им идват веднага на ум, ги питам какво наистина искат.
Опитвайте се да си представите какво би било, ако настоятелността на исканията ви просто изчезне. Какво ще стане, ако животът ви се превърне в прости пожелания?
Не настойчиви изисквания за нещо, което ви се струва спешно и наложително, а само тихичко пожелание за нещо,което не е налице.

Това, което аз лично искам, е да не искам. През оставащото ми време искам да съм там,където съм, за добро или лошо. Знам, че няма да стане, но го искам.
Случката с гевречетата ме научи на нещо. Когато по-малко се вкопчваме в желанието, искането се превръща в копнеж, а после в тъпа болка. Вече не изпитвам нужда да ходя или да танцувам, но от време на време чувствам тази тъпа болка. Не знам дали важи за всички хора, но аз открих, че колкото повече се научавам да живея с копнежа си, толкова повече покой ме спохожда. 

Може би това е научил Буда. Желанието е просто симптом на страдание, а не импулс за действие."


"Какво научих за желанията?" - из "Знание от сърцето" Даниел Готлиб



24.01.2014 г.

Едни от най-хубавите неща в живота...


"Едни от най-хубавите неща в живота:
- да се смееш толкова много, че да не можеш да си поемеш въздух;
- дългите душове;
- държането за ръце;
- прякорите;
- да заспиш, а навън да вали силен дъжд;
- нощите, които едва помним;
- нощните разговори по телефона;
- да ти доверят тайна;
- да се чувстваш красив/а;
- да намериш перфектния тоалет;
- уикендите;
- целувките под дъжда;
- пеенето под душа;
- да знаеш, че липсваш на някой;
- да гледаш изгрева и залеза;
- сладките сънища;
- добрите спомени;
- шегите, които нямат смисъл;
- да си влюбен;
- когато косата ти е перфектна;
- пазаруването;
- хубавата музика;
- рождения ти ден;
- приятните изненади;
- най-добрите приятели."

Аз мога да добавя още няколко (поне):
- целувката за "добро утро";
- прегръдката за "лека нощ";
- усмивката на любимото ти дете;
- блясъка в очите на любимия човек;
- танците.


19.01.2014 г.


"Нужно е да се отърсим от спомените, навиците, старите си ценности, да отхвърлим своя товар, за да приемем настоящето и да видим неговите положителни страни."

"Скрития дар" - Джериес Авад

"Искаш ли ме?" - Пилешка супа за влюбени души


Искаш ли ме?

Както правя всеки ден и този петък ставам рано, за да приготвя кафе и да забъркам протеинов шейк. Флоси, съпругата ми, все още спи.

Малко след осем тя започва да излиза от унеса. Занасям й шейка, слагам сламката в устата й и когато започва да пие, леко я потупвам по бузата. Течността бавно намалява.

Седя, държа чашата и си мисля за изминалите осем години. Отначало тя просто задаваше някой несвързан или неуместен въпрос; иначе беше съвсем нормална. В продължение на две години се опитвах да разбера какво не е наред. Тя ставаше все по-раздразнителна, неспокойна, тревожна; непрекъснато беше уморена и неспособна да води разговор.

Най-сетне един невролог постави диагноза Алцхаймерова болест. Каза, че не е сигурен, но че категорична диагноза можело да се постави само след изследване на мозъчната тъкан след смъртта. Причината за това страдание била неизвестна. Не било открито и лечение.

Записах я в дневен център, където се грижат за възрастни хора. Но тя все излизаше извън границите му. Давахме й лекарства, за да е спокойна. Може би заради предозирането на едно от лекарствата, тя получи силен апоплектичен удар, след който състоянието й се влоши неимоверно: стана летаргична, невъздържана, не беше в състояние да говори ясно, нито пък да се грижи за себе си. Болката ми постепенно премина в примирение. Отказах се от всички планове, правени за времето след излизането ни в пенсия - пътувания, почивки, посещения при внуците - златните години, за които мечтаят всички възрастни хора.

Годините минаваха, а дните ми се превърнаха в рутина, трудни, самотни, привидно без никакво измеримо постижение. Тя постоянно отпадаше и отслабваше на тегло, от 57 стана 40 кг. Отделям малко време да работя в помощна група и да ходя на църква, но всеки ден я храня, къпя, готвя, изобщо от сутрин до вечер върша всички задължения на медицинска сестра и домакиня.

От време на време от обърканите процеси в болния мозък на Флоси изклокочва по някоя дума. Понякога съвсем уместна, понякога името на някой член от семейството или названието на предмет. Просто обикновена дума.

В тази петъчна сутрин, след като приключи шейка си, аз й давам малко ябълков сок, сетне масажирам ръцете й, галя челото и страните й. През повечето време очите й са затворени, но днес тя ме погледна и изведнъж от устата й излизат три поредни думи.
- Искаш ли ме?
Идеална дикция, съвсем ясно произнесени. Иде ми да подскачам от радост.
- Разбира се, че те искам, Флоси! - отвръщам, прегръщам я и я целувам.

И тъй, след месеци пълно мълчание, тя състави най-откровения въпрос, който може да зададе едно човешко същество. В известен смисъл тя говори от името на всички хора по света: онези, попаднали в лапите на греха, наркотиците, глада, жаждата, душевните болести, физическата болка... изплашени, обезсилени хора, страхуващи се от отговора, ала въпреки това достатъчно отчаяни, за да поставят въпроса.

И, Флоси, мога да ти отговоря още по-конкретно. Може би ти е трудно да проумееш какво става. Точно затова съм тук, за да ти предам Божията любов, да ти донеса цялостност, утеха и освобождение. Моите ръце помагат на Бог да върши делата си, също както ръцете на други му помагат на други места. 

Въпреки недостатъците си, ние жадуваме да дарим на хората свобода, здраве и щастие, да им вдъхнем надежда за бъдещето, докато всяка сутрин носим протеинов шейк.

Парк Йорк - из "Пилешка супа за влюбени души"


45 доказани мъдрости и житейски истини


45 доказани мъдрости и житейски истини:

1. Живота не изглежда винаги справедлив, но все пак е хубав.
2. Когато се съмняваш, просто направи следващата малка крачка.
3. Животът е прекалено кратък и хубав, за да си губиш времето, мразейки някого.
4. Твоята работа няма да се грижи за теб, ако се разболееш, но твоите родители и приятели ще го направят. Поддържай връзка с тях.
5. Изплащай вноските по кредитните си карти всеки месец.
6. Няма нужда да печелиш всеки спор. Съгласи се, че не си съгласен.
7. Поплачи си с някой. По-лечебно е, отколкото да плачеш сам.
8. Нормално е някой път да се ядосаш на Бог. Той може да го понесе.
9. Живей Тук и Сега, защото точно този миг е единствен и неповторим.
10. Когато става въпрос за шоколад, съпротивата е безсмислена.
11. Бъди в мир с миналото си, за да не ти вреди на настоящето.
12. Няма нищо лошо в това, децата ти да те видят да плачеш.
13. Не се сравнявай с другите. Нямаш си и най-малка представа какъв е техният живот.
14. Ако във връзката има тайни, не е добре ти да си част от нея.
15. Всяко нещо може да се промени с едно мигване на Бог. Но не се тревожи – Бог никога не мига.
16. Поеми дълбоко въздух – това успокоява ума.
17. Освободи се от всичко, което не е нито полезно, нито красиво, нито приятно.
18. Това, което не те убива, наистина те прави по-силен.
19. Никога не е прекалено късно за второ детство. То обаче зависи само и единствено от теб.
20. Когато става въпрос за твоите мечти, не приемай "НЕ!" за отговор.
21. Изгори свещите, използвай хубавите чаршафи, носи луксозното бельо. Не ги пази за специални случаи. ДНЕС е специален ден.
22. Следвай знаците по Пътя и спокойно се пусни по течението на реката на Живота.
23. Бъди ексцентричен сега. Не чакай до дълбока старост, за да носиш лилаво.
24. Най-важният сексуален орган е мозъка.
25. Никой друг не е отговорен за твоето щастие освен Ти.
26. За всяко нещо, което сега ти изглежда като нещастие, се запитай: “Ще има ли значение това след 5 години?”.
27. Винаги избирай живота.
28. Прощавай всичко на всеки.
29. Това, кой какво мисли за теб, не е твоя работа.
30. Времето лекува всичко. Просто си дай време.
31. Колкото и хубава или лоша да е една ситуация, тя ще се промени.
32. Не се приемай на сериозно. Никой друг не го прави.
33. Винаги вярвай в чудеса.
34. Бог те обича заради това, което е Той, а не защото ти си или не си направил нещо.
35. Върви по нови пътеки, прокарай своя уникален път, остави следа.
36. Да остарееш е по-добре, отколкото да умреш млад.
37. Твоите деца ще имат само едно детство, помогни им да го изживеят пълноценно.
38. Това, което наистина има значение е, че в крайна сметка си обичал.
39. Излизай всеки ден навън. Чудесата чакат на всяка крачка.
40. Тревата винаги е по-зелена от другата страна на оградата.
41. Завистта е загуба на време. Ти имаш всичко, от което имаш нужда.
42. Най-доброто тепърва предстои.
43. Без значение, как се чувстваш - стани, облечи се и излез.
44. Предай се на Живота.
45. Всеки миг от живота е дар от Бога, бъди благодарен."