3.11.2012 г.


... когато ти е замечтано... витай...
... когато ти е хубаво...се усмихни...
... когато ти е смешно... се смей...
... когато ти е тъжно... плачи...

... когато ти се живее... живей...
... когато ти се бяга... бягай...
... когато ти се обича... обичай...
... когато ти се докосва... докосвай...

... когато чувстваш... не бягай...
... когато целуваш... не мисли...
... когато мълчиш... не обяснявай...
... когато прегръщаш... не обмисляй...


Снимка: http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/318887_476408295737487_944562312_n.jpg

Слънчево е небето...
Слънчево е сърцето...
Слънчев е пътя...
Слънчев е живота...


Слънчева...




Някога, някъде, не далеч от тук се родило момиче, което нарекли Слънчева.

Родителите й я кръстили така, за да има винаги светлина по пътя, който ще върви. Пътят винаги е труден, особено ако вървиш, където те води сърцето.
Друга причина да я нарекат така била, че с нейното раждане тя донесла топлина и светлина в семейството. Да, на семейството й е било трудно, но вярата, че всичко ще бъде наред била по-силна.
Родителите й живеели тежки дни, но вечерите били спокойни, изпълнени с любов и взаимност. Знаели как да възпитават и да направят децата си сърцати. Знаели как да ги научат на най-ценните и истински неща в живота. Знаели как да се смеят, прегръщат и да изпитват щастие. Знаели как да бъдат силни, да мечтаят, да искат, да постигат и да споделят. Никой не може да избира семейството си, но Светлина била сигурна, че ако може да избира пак би избрала това семейство и този тежък живот, но изпълнен с любов и с много "всичко ще бъде наред". Опитвали се да подготвят децата си за света навън, който често не обича, не прегръща, не е добър, не е красив и понякога не всичко било наред. И успявали.

Децата пораснали. Слънчева също, но не много. Започнала да се сблъсква ежедневно с несправедливости и да вижда как хората имат различни възприятия и изпитват различни емоции за живота, който живеят. Често забравяли, че най-ценното не може да се докосне с ръце, а единствено с душа. Виждала как не са усещали топлината на връхчетата на пръстите и на силната прегръдка. Не познавали удоволствието, което едно "Благодаря" носи. Не били виждали светлината, която носи стореното добро и милия жест. И не знаели за силата на "Всичко ще бъде наред". Всички тези нови открития натъжавали Слънчева. Не знаела как да им помогне, а силно го желаела. Не спирала да благодари на семейството си за сърцето и погледа, който са й дали.
И въпреки, че Слънчева била наясно, че не може да помогне на всички хора да се чувстват по-добре, решила да опита да помогне на хората, които я заобикалят. Разказвала им за детството, изпълнено с вълшебности, но и трудности. Учела хората да слушат, да мислят повече за малки неща, да имат живот извън работа, проблемите, тъгата. Учела хората да е усмихват! 

Имало такива, които не искали да чуят, такива, които били свикнали да се чувстват нещастни. Имали чувството, че битовизмите могат да ги убият. 
На тях Слънчева обичала да има казва: 
- Да, ама не могат. Във времена на негативно да се чувстваш добре изисква смелост. Но пък аз го мога, оказва се, че и много други. Важно е да знаеш и да усещаш, че всичко ще бъде наред. И то ще е. Потънем ли в сивото нашето "наред" ще бъде трудно, но ще бъде. Животът е труден, но е красив, ценен и един. Недоверието към себе си не води до нищо добро. Тогава трудностите ще бъдат повече, а кръга омагьосан. Да намираш сили и причини в себе си всяка сутрин да станеш и да покажеш на света най-доброто от себе си изисква смелост. Да се насладиш на малкия цвят в сивия ден изисква душа. Но вечер преди да заспиш ще чувстваш, че всичко е наред. И то е. По-лесно е да си недоволен, но не е по-щастливо. 
Тогава тя решила да им предложи всеки ден да изричат няколко думички и да се срещнат след време, за да разкажат дали нещо се е променило.
Всяка сутрин след като се събудели поглеждайки се в огледалото трябвало да си обещават, че днес ще бъде най-щастливия им ден, ще направят поне едно добро, ще накарат поне един човек да се усмихне и че всичко ще бъде наред. Така няколко опитали и започнали да виждат как живота им придобивал по розов цвят и по- красив. 

Минало време, в което Слънчева не искала да ги пита дали има ефект от предложението й, но го виждала. Не говорили повече никога за това, а просто се чувствали добре. Хората около нея се радвали на изгрева, на хубавото време, на лошото дори, на усмивките, които получавали и които раздавали. Радвали се на всяко нещо, което усещали. И всичко било наред.

2.11.2012 г.


"... понякога в живота, след като с години просто сме се носили по течението и сме се опитвали да преживяваме възможно най-добре според обстоятелствата, стараейки се да не изпадаме в униние, небесата ни даряват с подобни моменти. Награда за всички мъки, които сме изтърпели. Животът ни отпуска по една мъничка лъжичка от сладостта си, само за да ни покаже колко великолепен и невероятен може да бъде. Никога не си сигурен колко ще продължи този миг на щастие, а и това няма значение, защото знаеш, че в тези кратки минути си се спрял край оазиса на божественото и нямаш нито секунда за губене в напразни тревоги кога ще трябва да се разделите с прекрасната вода."

"Изкуството да си сама" - Лиз Точило


"Трябва да кажеш едно възторжено "Да!" на живота. Аз направих точно това. Едно от най-хубавите неща в овладяването на изкуството да бъдеш сама е това, че можеш да казваш "Да!" на живота, колкото пъти ти се иска."

"Изкуството да си сама" - Лиз Точило

Снимка: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUss6NSt9pzT8s63xgtwef8F96AzdMpDyA3OBt4w-4sZHpdYCvQSCOTIQzVIv_bC6zOvzPhfKGZCjuyxMcoQVqlbFvywkGSM4Y8MJ7LY6jUSBrAfOUXdTM3o536MnrGzMCfrVtP0l1jMs/s1600/yes-no.jpg

Единственото нещо, което може да контролирате е мислите си. А те контролират и чертаят всичко случващо и не случващо се... Всеки съдържа в себе си тази сила, за този контрол.

Казаха ми: "Животът не е цветя и рози."
Е, да... Колко хубаво, аз и без това не обичам цветя и рози :)
Животът е това, което искаш да видиш и да преживееш.
Непрекъснато, всичко и всички, които ни заобикалят ще ви показват, че тук и сега не е най-доброто място. Еми... Най-доброто е :)


Ти избираш в какво да вярваш.
Ти избираш какво да чувстваш.
Ти избираш какво да мислиш. Ти!


„Идеални отношения няма. 
Има женска мъдрост – да не забелязва мъжките глупости. 
Има мъжка сила – да прощава женските слабости.” 

31.10.2012 г.


"Един ден, един богат баща, заведе сина си на екскурзия. 
Искаше да му покаже колко бедни хора има по света. Те прекараха деня в селската къща на едно бедно семейство.
На път за вкъщи, бащата попита: 
- Видя ли колко бедни са те? Какво научи?
Момчето отговори: 
- Ние имаме едно куче, те имат четири, имаме басейн, те имат реките, имаме всякакво осветление за през нощта, те имат звездите, ние купуваме храни, а техните никнат от земята, ние сме се оградили със стени и огради, които да ни защитават, а те са приятели с всички. Имаме скъпи книги, а те имат Библията.

Детето замълча за миг и каза: 
- Благодаря ти татко, че ми показа колко бедни сме ние."

Снимка: http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/317959_158956354234959_1191542806_n.jpg

 За да намериш това, което търсиш по житейския си път, трябва да следваш поговорката:
“Не оставяй нито един камък непреобърнат.”
  
Едуард Литон

Снимка: http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/534303_155391601258101_587439392_n.jpg

29.10.2012 г.


"Домът не е просто място. 
Домът е пространството, което си готов ежедневно да пълниш с любов."

Мария Хелър

"Човек има не правото, а задължението да бъде щастлив."

Х. Букай

Снимка: http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313288_254832227967086_560222298_n.jpg
 

28.10.2012 г.


Никой не знае дали ще има утре. Важното е да се чувстваш добре тук и сега.

Снимка: http://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/398881_394108560640348_1220486463_n.jpg