3.11.2012 г.

Слънчева...




Някога, някъде, не далеч от тук се родило момиче, което нарекли Слънчева.

Родителите й я кръстили така, за да има винаги светлина по пътя, който ще върви. Пътят винаги е труден, особено ако вървиш, където те води сърцето.
Друга причина да я нарекат така била, че с нейното раждане тя донесла топлина и светлина в семейството. Да, на семейството й е било трудно, но вярата, че всичко ще бъде наред била по-силна.
Родителите й живеели тежки дни, но вечерите били спокойни, изпълнени с любов и взаимност. Знаели как да възпитават и да направят децата си сърцати. Знаели как да ги научат на най-ценните и истински неща в живота. Знаели как да се смеят, прегръщат и да изпитват щастие. Знаели как да бъдат силни, да мечтаят, да искат, да постигат и да споделят. Никой не може да избира семейството си, но Светлина била сигурна, че ако може да избира пак би избрала това семейство и този тежък живот, но изпълнен с любов и с много "всичко ще бъде наред". Опитвали се да подготвят децата си за света навън, който често не обича, не прегръща, не е добър, не е красив и понякога не всичко било наред. И успявали.

Децата пораснали. Слънчева също, но не много. Започнала да се сблъсква ежедневно с несправедливости и да вижда как хората имат различни възприятия и изпитват различни емоции за живота, който живеят. Често забравяли, че най-ценното не може да се докосне с ръце, а единствено с душа. Виждала как не са усещали топлината на връхчетата на пръстите и на силната прегръдка. Не познавали удоволствието, което едно "Благодаря" носи. Не били виждали светлината, която носи стореното добро и милия жест. И не знаели за силата на "Всичко ще бъде наред". Всички тези нови открития натъжавали Слънчева. Не знаела как да им помогне, а силно го желаела. Не спирала да благодари на семейството си за сърцето и погледа, който са й дали.
И въпреки, че Слънчева била наясно, че не може да помогне на всички хора да се чувстват по-добре, решила да опита да помогне на хората, които я заобикалят. Разказвала им за детството, изпълнено с вълшебности, но и трудности. Учела хората да слушат, да мислят повече за малки неща, да имат живот извън работа, проблемите, тъгата. Учела хората да е усмихват! 

Имало такива, които не искали да чуят, такива, които били свикнали да се чувстват нещастни. Имали чувството, че битовизмите могат да ги убият. 
На тях Слънчева обичала да има казва: 
- Да, ама не могат. Във времена на негативно да се чувстваш добре изисква смелост. Но пък аз го мога, оказва се, че и много други. Важно е да знаеш и да усещаш, че всичко ще бъде наред. И то ще е. Потънем ли в сивото нашето "наред" ще бъде трудно, но ще бъде. Животът е труден, но е красив, ценен и един. Недоверието към себе си не води до нищо добро. Тогава трудностите ще бъдат повече, а кръга омагьосан. Да намираш сили и причини в себе си всяка сутрин да станеш и да покажеш на света най-доброто от себе си изисква смелост. Да се насладиш на малкия цвят в сивия ден изисква душа. Но вечер преди да заспиш ще чувстваш, че всичко е наред. И то е. По-лесно е да си недоволен, но не е по-щастливо. 
Тогава тя решила да им предложи всеки ден да изричат няколко думички и да се срещнат след време, за да разкажат дали нещо се е променило.
Всяка сутрин след като се събудели поглеждайки се в огледалото трябвало да си обещават, че днес ще бъде най-щастливия им ден, ще направят поне едно добро, ще накарат поне един човек да се усмихне и че всичко ще бъде наред. Така няколко опитали и започнали да виждат как живота им придобивал по розов цвят и по- красив. 

Минало време, в което Слънчева не искала да ги пита дали има ефект от предложението й, но го виждала. Не говорили повече никога за това, а просто се чувствали добре. Хората около нея се радвали на изгрева, на хубавото време, на лошото дори, на усмивките, които получавали и които раздавали. Радвали се на всяко нещо, което усещали. И всичко било наред.