7.12.2011 г.

Парадоксалната история на младия човек...


Напрегнати дни. Неспокойни нощи.
Забързани действия. Необмислени думи.
Пропуснати моменти. Нагрубени хора.
Тъжни лица. Свити сърца.
Изгубени мечти. Объркани пътища.
Страдащи души. Вечно задънени улици. 

Това е живота на един млад човек в България. Много жалко.

Възпитават ни строго. Учат ни на доброта, прозрачност и сърдечност. Попиваме всичко с надежда. Надеждата за по-добро. И после? После идва съзнателния живот, който далеч не е прекрасен, но е живот.

А възможностите? Има ли смисъл да говоря за тях? Някой предоставя ли такива?

А нашите скъпи работодатели? Тяхната история е такава… Или по-скоро нашата благодарение на тях:

Днес, за да имаш добре платена работа трябва да си безсърдечен, пълен с комплекси, да имаш тук там добри контакти и рамо (така за всеки случай да има кой да те подбутне). Не ти трябва ум! О не. Вече не. Не се ценят качества като сръчност, добросъвестност, отдаденост, коректност, изпълнителност и отзивчивост. Знания? Не са ти нужни.

И тъй като съм „пришълец” (така наричат ме понякога) в столицата на моята любима страна напоследък прочитам обявите за работа и дори похождам на интервюта. И аз като всеки млад човек търся по-добри възможности, та дори само добри.

И ето тук ще споделя изискванията на 21 век за асистент с икономическо образование:

- Да имаме опит (не малък);
- Да владеем поне два чужди езика ( обаче… най-малко, и най-добре да бъдат четири);
- Да си отзивчив 26 часа в денонощието на служебния си телефон (напаст божия) и не само;
- Да осигуриш лекарства, прегледи на болни близки на ръководството;
- Да намериш детската градина на децата им ( о и занималните, моля);
- Да не забравяш сутрешното кафе на ръководителя, но докато го носиш да пуснеш 3-4 факса и да проведеш 3-4 разговора – служебни;
- Да четеш мисли – да знаеш винаги какво се иска от теб по всяко време;
- Да си и чистачка, моля, „свиваме” разходи;
- Да си винаги където трябва, че иначе лошо – некадърен ставаш;
- Да си безразличен към обиди и лош нрав на „по-големите” от теб;
- Да приемаш и отричаш комплексите – те ги нямат.
- Да имаш познания – всякакви, в повече области.

След така представената трудова характеристика сбито, но иначе представляваща 3 страници с усмивка на лицето и почти тържествен тон ти съобщават бляскавата заплата – е 600 лв. Вие да не си помислихте, че милионери ще станем. И то е 600 лв., защото родителите ти първоначално, а после ти самия си инвестирал в знания и образование, просто идеален за предоставената им позиция. И да е ясно – това е огромен компромис от тяхна страна. За благодарност ти стоиш в офиса до 21 ч., забравяш за коледни бонуси или 13-та заплата (ще я има когато годината стане 13 месеца), работиш безмълвно на официални празници и уикенди, отпуска – какво е това?

Стимулиращо нали? И аз така. Картинката ме кара още утре да запиша второ висше и още няколко допълнителни курсове за квалификация и усъвършенстване. Тази заплата е златната възможност. С нея си заплащаш за образованието и уменията, и правиш горди родителите си.

И след всичко написано до тук ще бъдем мечтатели. Избора е направен, въпреки затварящите се врати.
Приказка прекрасна за младия човек. Криворазбрана цивилизация от теб, но не си сам. Поемаме глътка въздух с гордо вдигната глава, програмираме собствената си душа и отиваме да се стимулираме.

От мен да знаете по-добрите възможности са някъде там. Но дали някой можещ, борбен, умен и не мързелив ще ги достигне? Е това не зная.